Rubrieken

Merken

Informatie over ergonomisch werken

Ergonomisch werken

Wist u dat Europese kantoormedewerkers elke dag gemiddeld 7 uur achter een computer, laptop of tablet zitten? En dat veel medewerkers ook nog eens in een slechte werkhouding zitten?

Het menselijk lichaam is er niet opgebouwd om min of meer de hele dag in dezelfde houding te werken. Bovendien kan een verkeerde houding veel klachten veroorzaken in nek, schouders en rug, hetgeen kan leiden tot chronische klachten en langdurig ziekteverzuim.

Door het invoeren van ergonomisch werken kunnen veel klachten voorkomen worden. Dit is niet alleen van groot belang voor de werknemer maar ook voor de werkgever. Het is immers belangrijk dat werknemers gezond zijn en hun werk goed kunnen uitvoeren.

Er zijn inmiddels veel verschillende ergonomische werkproducten beschikbaar die het mogelijk maken om in elke omgeving ergonomisch te werken. Ergonomica.nl en Ergonomica.be bieden een zeer uitgebreide collectie ergonomische producten voor op kantoor en thuis: bureaus, bureaustoelen, monitorarmen, ergonomische muizen en toetsenborden, concepthouders en veel meer.

Belangrijkste tips voor ergonomisch werken:

 1. Zorg voor de juiste werkhouding en wissel deze houding af
 2. Wissel werken achter het beeldscherm af met andere werkzaamheden
 3. Werk niet langer dan 6 uur per dag achter een beeldscherm
 4. Neem regelmatig kleine pauzes: loop even naar een collega i.p.v. te e-mailen
 5. Drink genoeg water: voorkomt hoofdpijn en u loopt vaker naar het toilet!
 6. Maak gebruik van ergonomische producten
 7. Voorkom te fel licht en andere reflecties op het beeldscherm
 8. Laat de muis los als u telefoneert of leest vanaf het beeldscherm
 9. Zorg voor een gezond klimaat

Se7en monitorarm

Hoe zorgt u voor de juiste werkhouding?

Een goede werkhouding wordt bepaald door drie factoren die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:

Bureaustoel:
Let bij de aanschaf van een goede ergonomische bureaustoel op de verstelmogelijkheden van de zithoogte, zitdiepte, rugleuning en armleggers.

Bureau:
Zorg voor een in hoogte verstelbaar bureau, zodat de bureauhoogte aangepast kan worden aan de lichaamslengte.

Monitorarm:
Naast een goede stoel en een goed bureau is een monitorarm een onmisbare factor voor een optimale werkhouding. Als het beeldscherm op het bureau niet op de juiste hoogte en afstand staat dan gaat u onvermijdelijk te veel naar voren of te veel naar achteren leunen. Terwijl uw ogen voortdurend de juiste afstand en hoek zoeken, proberen uw hoofd, nek en schouders de perfecte positie te vinden. Het maakt dan niet uit hoe goed uw bureau en stoel op uw lichaam en wensen zijn afgesteld. Met een verstelbare monitorarm plaatst u uw beeldscherm op de ideale hoogte en neemt u automatisch een gezonde houding aan: rug recht, schouders naar achteren en borst naar voren.

concepthouder 2 concepthouder 1

Overige ergonomische producten

Naast bovengenoemde factoren is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan andere ergonomische producten.
Denk bijvoorbeeld ook aan:

 • Een ergonomisch toetsenbord: het compacte ontwerp zorgt voor meer ontspanning in de schouders, polsen en armen.
 • Een ergonomische muis: zorgt voor een meer natuurlijke positie van de handen, polsen en armen.
 • Een laptopstandaard: met deze standaard komt uw laptop op ooghoogte waardoor uw houding verbetert.
 • Een concepthouder of documenthouder: door documenten op oogniveau te plaatsen heeft u minder spanning in de nek en rug en maakt u minder vervelende hoofdbewegingen.

werkstation 1 werkstation 2

Verstelbare werkstations

Heeft u een vaste werkplek? Wissel dan zelf uw werkhouding af. Met een verstelbaar werkstation wordt elk bureau gemakkelijk in een zit-sta werkplek veranderd. Staand werken zorgt voor een betere doorbloeding en een hoger calorieverbruik. Bovendien geeft de positieverandering een kleine energieprikkel!

Naast vaste werkplekken komen er ook steeds meer flexibele werkplekken, waarachter telkens verschillende werknemers comfortabel moeten kunnen werken. Het is dan belangrijk om de werkplek gemakkelijk aan te passen aan de persoonlijke wensen en behoeften.

Ook magazijnen, ziekenhuizen en andere dynamische werkomgevingen vereisen goede ergonomische werkplekken. Een mobiel werkstation biedt ruimte aan een monitor, muis, toetsenbord en een kleine computer. De trolley kan snel verplaatst worden en doordat alle onderdelen verstelbaar zijn kan er zowel staand als zittend gewerkt worden.

Ergonomica.nl en Ergonomica.be maken ergonomisch werken mogelijk! Van kleine aanpassingen op het bureau tot het inrichten van complete werkplekken. Voor meer informatie of een vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met onze productspecialist ergonomie.

Deel de link naar deze pagina:

Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Pinterest